Kulcsfontosságú vitaminok gazdag forrása
A fekete ribizliben számos alapvető vitamin megtalálható, beleértve az A-vitamint, a C-vitamint, az E-vitamint, illetve egyes B-vitaminokat is, mint például a B1-vitamin, a B5-vitamin és a B6-vitamin. Ezek közül a leginkább figyelemre méltó a C-vitamin, hiszen a fekete ribizli az egyik leggazdagabb természetes forrása ennek az erőteljes antioxidánsként is ható vitaminnak. A benne található vitaminoknak és más jótékony vegyületeknek köszönhetően ez a bogyós gyümölcs számos módon óvhatja és fokozhatja egészségünk, hiszen többek között segít gátolni a sejtkárosodást, fokozza a kollagéntermelést és csillapítja a gyulladásokat. Az anyagcserére is jótékonyan hat, valamint egyes beszámolók szerint akár egyes öregedési folyamatokat is képes lehet lassítani. Ezeken kívül az alábbiak miatt is ajánlott rendszeres fogyasztása.
Óvhatja a szervezetet a káros mikroorganizmusokkal és egyes betegségekkel szemben
A fekete ribizli gazdag olyan antioxidánsokban, mint például az előző bekezdésben is említett C-vitamin, vagy a bogyók színéért felelős antocianin nevű pigmentek. Ezek óvhatják az immunrendszer általános egészségét, így hatékonyan alkalmazhatók a hidegebb hónapokban gyakoribb megfázás, torokgyulladás, vagy influenza megelőzésére és enyhítésére. Ezeken túl a benne található jótékony vegyületeknek köszönhetően a fekete ribizliről kimutatták, hogy nem csak gyulladáscsökkentő, hanem antitoxikus, fertőtlenítő, vírusellenes, és akár rákellenes hatással is rendelkezhet.
Az ízületek védelmezője
Klinikai vizsgálatok szerint a fekete ribizli magja gamma-linolénsavat (GLA), az omega-6 zsírsavak egyik típusát tartalmazza, mely jótékonyan hat a különböző gyulladásokra, így bátran fogyaszthatjuk az izmokat és ízületeket érintő panaszok kezelésére is. Beszámolók szerint a fekete ribizli magjának olaja, vagy az azt tartalmazó készítmények megfelelő alkalmazás mellett segíthetnek az olyan, reumatoid artritiszre és más ízületi bántalmakra jellemző tünetek enyhítésében, mint például az ízületi merevség, a fájdalom, vagy a duzzanatok.
A szív egészségének őrzője
A fekete ribizliben található, az előző bekezdésben is említett GLA típusú omega-6 zsírsav, valamint a kálium hatékonyan óvhatja a szív egészségét. Hogy hogyan? Például a szív sejtjeinek védelmével, az erekben a vérlemezkék rendellenes összetapadásának gátlásával, és a vérnyomás csökkentésével. Ennek köszönhetően a fekete ribizlit, illetve az azt koncentráltan tartalmazó étrend-kiegészítőket fogyaszthatjuk a szív mindennapi védelmére, valamint az edzések utáni felépülés elősegítésére is.
A szem védelme
Kutatások szerint a fekete ribizli számos módon védheti szemünk egészségét. Ez többek között a benne található antioxidánsoknak és zsírsavaknak köszönhető, mint például a C-vitamin és a GLA. A fekete ribizli óvhatja a szem általános egészségét, elősegítheti a megfelelő véráramlást, mérsékelheti a szemszárazságot, segíthet a sötéthez való hatékonyabb alkalmazkodásban, illetve a glaukóma tüneteit is jelentősen enyhítheti.
Hogyan fogyasszuk a fekete ribizlit?
A fekete ribizlit beszerezhetjük frissen, fagyasztva, porítva, gyümölcsléként és lekvárként egyaránt. A magjából préselt olajat, és a fekete ribizlit koncentráltan tartalmazó készítményeket szintén megtalálhatjuk webshopokban, gyógyszertárakban, egészségboltokban, illetve nagyobb élelmiszerboltokban. Ezeknek köszönhetően több formában is étrendünkbe illeszthetjük, akár egyidejűleg alkalmazva is. A fokozottabb egészségvédő hatás elérése érdekében azonban ajánlott a fekete ribizlit étrend-kiegészítőként fogyasztanunk az egészséges és változatos étrend részeként.
Ajánlott termék felnőtteknek: Mannavita Ferro Flavonoid Lekvár
Ajánlott termék gyermekeknek: Mannavita Gyerekerő
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22673662/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29659549/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29999722/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23046438/
https://examine.com/supplements/vitamin-c/
https://examine.com/omega-6-fatty-acids/
https://examine.com/summaries/g98bW1/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC3068482/
Fotó: Karolina Grabowska