A bogáncsfélék családjába tartozó articsóka egy ízletes, tápláló és egészségvédő hatóanyagokban bővelkedő zöldség, melynek fogyasztása számos előnnyel jár. Lássunk 10 egészségtudatos érvet az articsóka, illetve az articsókát tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása mellett!
Az articsóka fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat
1. Gazdag antioxidáns vegyületekben
Az articsóka rendkívül gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek segíthetik a szervezetet a káros szabad gyökök elleni küzdelemben. A szabad gyökök nem csak a gyulladások kialakulásáért, a sejtek károsodásáért, és az öregedési folyamatok felgyorsulásáért lehetnek felelősek, de jelentősen fokozzák a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is.
2. Védheti a máj egészségét
Az articsóka cinarint, szilimarint, klorogénsavat, luteolint és számos más olyan vegyületet tartalmaz, amelyek képesek fokozni a máj általános egészségét, és védhetik azt a károsodásokkal és akár súlyos betegségekkel szemben is. Ez előnyös lehet mindazok számára, akik például hepatitiszben, a túlzott alkoholfogyasztás okozta májkárosodásban, vagy más májbetegségben szenvednek. Az articsókát gyakran megtalálhatjuk komplex májvédő és májregeneráló készítményekben. Ezek közé tartozik például a Mannavita Hepadex, mely olyan panaszok esetén is ajánlott, mint például a gyenge májfunkciók, az elzsírosodott máj, vagy a májzsugorodás.
3. Az articsóka segíthet a koleszterinszint optimalizálásában
Az articsóka kiváló rostforrás, ezáltal nem csak a bélflóra egészségének megőrzésére, hanem a koleszterinszint csökkentésére is eredményesen alkalmazható. Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint az articsóka csökkentheti az LDL, vagyis a “rossz” koleszterin szintjét, és növelheti a HDL, vagyis a “jó” koleszterin szintjét.
4. Védheti az emésztőrendszer egészségét is
Az articsóka magas rosttartalma az egészséges emésztést is támogathatja, hiszen elősegíti a rendszeres bélmozgást és így enyhítheti a székrekedést, a hasmenést, és más emésztőrendszeri panaszokat is. Az articsóka továbbá olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a gyomorrontás tüneteinek enyhítésében is.
5. Megelőzheti és csillapíthatja a gyulladásokat
Az articsóka számos gyulladáscsökkentő vegyület tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni és enyhíteni a gyulladásokat a szervezetben. Ez előnyös lehet ízületi gyulladások, asztma, illetve más gyulladásos betegségek esetén egyaránt.
6. Articsókával a csontok egészségéért
Az articsóka kiváló kalciumforrás, amely elengedhetetlen az erős csontokhoz. A benne található magnézium és foszfor szintén fontosak a csontok egészségéhez.
7. Az articsóka segíthet az optimális testsúly elérésében
Az articsóka magas rost- és alacsony kalóriatartalma előnyös lehet azok számára, akik szeretnének megszabadulni a felesleges kilóktól. Az articsóka fokozhatja a jóllakottság érzését, valamint csökkentheti a nassolás utáni vágyat is.
8. Az articsóka hozzájárulhat a vércukorszint optimalizálásához
Az articsóka az élelmi rostok mellett számos vércukorszintet szabályozó vegyületet is tartalmaz, így cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvedők számára előnyös lehet rendszeres fogyasztása.
9. Az articsókával fokozhatjuk az immunrendszer védekezőképességét
Az articsóka gazdag C-vitaminban, illetve más antioxidánsokban és immunerősítő vegyületekben, amelyeknek köszönhetően segíthet felvértezni szervezetünket a fertőző betegségekkel szemben.
10. Az articsóka a bőr egészségét is fokozhatja
Az articsókában található jótékony vegyületekről kimutatták, hogy fokozhatják a bőr általános egészségét, javíthatják a bőr textúráját és akár a ráncok megjelenését is késleltethetik.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/artichoke-extract/
https://examine.com/summaries/d3oa6d/
https://examine.com/summaries/y9WOz9/
https://www.sciencedirect.com/S09652299
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30345589/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29787793/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34478730/
https://www.nature.com/articles/1741062a0
Fotó: RODNAE Productions