A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás egyik kellemetlen következménye. Leginkább akkor érezhető, amikor az alkohol már kezd kiürülni a szervezetből, és főként fejfájás, fáradtság, szomjúság, szédülés, hányinger és étvágytalanság jellemzik, ám a tünetek egyénenként változhatnak. Íme 6 tudományosan igazolt, a legtöbb esetben hatásos módszer a másnaposság megelőzésére és enyhítésére!
1. Igyunk mértékkel, vagy kerüljük az alkoholfogyasztást!
A másnaposság súlyossága az elfogyasztott alkohol mennyiségével nő, ezért a másnaposság megelőzésének legjobb módja természetesen a mértékletes ivás, vagy a teljes tartózkodás.
2. Kerüljük a congener molekulákat tartalmazó italokat!
Klinikai tanulmányok szerint a magas congenertartalmú alkoholos italok jelentősen növelik a másnaposság intenzitását. Az alkoholtartalmú italok fő hatóanyaga az etanol, ám változó mennyiségben congener molekulákat is tartalmaznak. Ezek a cukrot erjesztő élesztők etanoltermelésének köszönhetően keletkeznek. A congenerek enyhén mérgezőek, és közéjük tartozik a metanol, az izopentanol és az aceton is. Magas congenertartalmú italként ismert például a konyak, a tequila, a rum, a vörösbor és a pálinka is, illetve a Bourbon whisky rendkívül nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a molekulákat. A vodkában és a ginben viszont az előzőekhez képest kisebb mennyiségben találhatóak meg ezek a vegyületek.
3. Igyunk sok vizet!
Az alkohol erősen vizelethajtó hatású, így fogyasztása hozzájárulhat a szervezet kiszáradásához. Bár a kiszáradás nem a másnaposság fő oka, hozzájárulhat az olyan tünetek kialakulásához, mint például a szomjúság, fejfájás, fáradtság és szájszárazság.
4. Alkalmazzunk étrend-kiegészítőket!
A víz mellett a nátriumban gazdag folyadékok szintén segíthetnek, hiszen képesek egyensúlyban tartani a szervezetünk elektrolitszintjét, mellyel a másnaposság olyan tüneteit előzhetjük meg és csillapíthatjuk, mint például a fejfájás és a szédülés. A mi ajánlatunk a Mannavita ElektronyK+ italpor, mely olyan kulcsfontosságú ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, mint például a cink, a jód, a réz, a szelén, a króm, a mangán és a magnézium.
Klinikai tanulmányok szerint a másnaposság egyik oka az alkoholfogyasztás okozta, a szervezetben kialakuló enyhe gyulladás. Számos növényi alapú élelmiszer és gyógynövény képes csökkenteni a gyulladásokat és segíthet megelőzni a másnaposságot is. A vörös ginzeng, a kaktuszfüge, a gyömbér, a kurkuma és a máriatövis kifejezetten hatékonynak bizonyulnak ilyen esetekben.
5. Aludjunk eleget!
Az alkoholfogyasztás jelentősen megzavarhatja az alvást, hiszen nem csak az alvás minőségét csökkentheti, hanem az időtartamát is. Bár nem a rossz alvás felelős a másnaposság legfőbb tüneteiért, hozzájárulhat a másnapossághoz gyakran társuló fáradtsághoz és ingerlékenységhez is. Az alkoholfogyasztást követő elegendő alvás segíthet a szervezet és sejtek regenerálásában.
6. Gondoskodjunk az egészséges és kiadós reggeliről!
A másnaposság gyakran alacsony vércukorszinttel, más néven hipoglikémiával jár, ráadásul ezért az alacsony vércukorszintű embereknél súlyosabbak lehetnek a tünetek. Bár a hipoglikémia sem tartozik a másnaposság fő okai közé, hozzájárulhat olyan tünetekhez, mint például a gyengeség és az erős fejfájás. A szilveszter éjszakai alkoholfogyasztást követő tápláló reggeli segíthet fenntartani a megfelelő vércukorszintet, és elkerülni bizonyos tüneteket.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18182417/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20712591/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13518498/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19347842/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14354014/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16608151/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20238396/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24458173/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25232708/